9 Συμβουλές για την Πρόληψη του Καρκίνου

9 Συμβουλές για την Πρόληψη του Καρκίνου

Εξαιτίας του καρκίνου, χάνονται απίστευτα πολλές ζωές κάθε χρόνο.

Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για τη σημαντικότητα του θέματος αυτού, δίνοντας σας 9 συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου:

  1. 1.      Η υγιεινή διατροφή στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ως και 35%. Κάποιες βασικές τροφές που θα ήταν καλό να εντάξετε στη διατροφή σας αλλά και να αποφύγετε είναι οι εξής:
    1. ◦      Εντάξετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα,
    1. ◦      Περιορίστε όσο το δυνατό περισσότερο την κατανάλωση ζάχαρης
    1. ◦      Αποφύγετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από 1 φορά την εβδομάδα
  2. 2.      Το κάπνισμα ως γνωστό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να το κόψετε ή να το ελαχιστοποιήσετε. Επίσης, ως δείγμα σεβασμού στον εαυτό σας και στους υπόλοιπους, αποφύγετε να καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους και φροντίστε η ατμόσφαιρα του σπιτιού σας να είναι καθαρή.
  3. 3.      Σε περίπτωση που σας αρέσει να καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να το περιορίσετε σε ένα ποτήρι την ημέρα.
  4. 4.      Εκτός από τη σωστή και υγιεινή διατροφή, αυτό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου είναι η άσκηση. Δε χρειάζεται α περνάτε ώρες ατέλειωτες στο γυμναστήριο, 30 λεπτά άσκησης καθημερινά είναι αρκετά.
  5. 5.      Είναι γνωστά τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό. Αυτό που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ο θηλασμός έχει προστατευτική δράση και για τη μητέρα, ενάντια στον καρκίνο.
  6. 6.      Για την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας C και του ιού HPV είναι απαραίτητος.
  7. 7.      Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  8. 8.      Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική για την υγεία μας, αφού η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
  9. 9.      Σημαντικό είναι, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό μας ιστορικό, να κάνουμε τακτικά όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, αφού ως γνωστό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Οι συμβουλές δόθηκαν βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu x