Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ελαφρύ δείπνο ή γεύμα στο γραφείο

Υλικά:
    Συνοδευτική σαλάτα:
  • Τρυφερό μαρούλι πλυμμένο και στεγνωμένο
  • Κριτσίνια ή κόρες ψωμιού δύο ημερών για απολαυστικές βούτες στα νόστιμα ζουμιά του κοτόπουλου Παραδεισιώτης
  • Σος (μουστάρδα, ξύδι κόκκινου κρασιού, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, κρύο νερό)
  • 1 κοτόπουλο Παραδεισιώτης γύρω στα 2 κιλά
  • 1 λεμόνι
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 3/4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Πλένετε και στεγνώνετε προσεκτικά το κοτόπουλο. Τα κοτόπουλα Παραδεισιώτης παραδίδονται ολόφρεσκα καθαρισμένα από το τρίχωμά τους.
  2. Για να στεγνώσετε το κοτόπουλο χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι τα υλικά της συνταγής θα «σταθούν» στο φρέσκο κρέας του κοτόπουλου.
  3. Βάλτε το κοτόπουλο στο ταψί όπου θα το ψήσετε και στύψτε τον χυμό του λεμονιού πάνω στο κρέας, αφήνοντας τα δύο στημένα υπόλοιπα μέρη του λεμονιού μέσα στο ταψάκι.
  4. Βάζετε αλάτι και πιπέρι. Πασαλείψτε το κοτόπουλο Παραδεισιώτης με μουστάρδα και σκορπίστε το δεντρολίβανο ακριβοδίκαια πάνω στο κρέας όπως και τις σκελίδες του σκόρδου τριγύρω από το κοτόπουλο.
  5. Ραντίστε με το ελαιόλαδο και κάνετε μασάζ στο κοτόπουλο με όλα τα συστατικά ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν απλωθεί παντού καλά.
  6. Τοποθετήστε στους 180ο C στον φούρνο.
  7. Ψήστε γυρίζοντας και απλώνοντας με ένα πινέλο τα ζουμάκια που υπάρχουν στον πάτο του ταψιού τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια του ψησίματος. Ανοίγοντας και κλείνοντας τον φούρνο αναγκαστικά πέφτουν οι βαθμοί ψησίματος του κοτόπουλου αλλά έτσι λειτουργούν οι σημερινοί οικιακοί φούρνοι και όλες οι νοικοκυρές έχουν μάθει να διαχειρίζονται τον φούρνο τους είτε αλλάζοντας το ταψί μεριά ώστε να ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα είτε αλλάζοντας την θέση του ταψιού μέσα στον φούρνο ανεβοκατεβάζοντας την σχάρα.
  8. Το κοτόπουλο θα είναι έτοιμο μετά από μία ώρα. Αφαιρέστε το από τον φούρνο όταν βλέπετε το χρώμα του ακαταμάχητο και ροδαλό και αφήστε το να κρυώσει. Έχετε τον νου σας γιατί οι περαστικοί από την κουζίνα σας θα θελήσουν να τσιμπήσουν μια φτερούγα ή ένα άλλο κομμάτι ζουμερού κοτόπουλου Παραδεισιώτης περνώντας από εκεί.
  9. Όταν το κοτόπουλο είναι τόσο κρύο ώστε να μπορείτε να το χειριστείτε φορώντας διπλά γάντια λάτεξ αφήστε το να στραγγίξει σε ένα μπολ από τα νόστιμα υγρά του.
  10. Ξεχωρίστε τα μπούτι και το στήθος και ετοιμάστε τις υπόλοιπες μερίδες τους οικογενειακού γεύματος.
  11. Ξεκοκαλίστε κάθε κομμάτι κρέας και αφαιρέστε το κρέας και από τις φτερούγες βάζοντάς τα μέσα στο ζουμί που έχετε συλλέξει από το ταψί.
  12. Αφαιρέστε τις λεμονόφλουδες αλλά κρατήστε όλο το ζουμί, το σκόρδο, το θυμάρι και το καθαρισμένο κρέας ζεστά και μαζεμένα όλα μαζί.
  13. Σερβίρισμα:
  14. Φτιάξτε την σαλάτα ανακατεύοντας με τα χέρια τα φύλλα της με την σος σε ένα ξεχωριστό μπολ.
  15. Τοποθετήστε στο πιάτο ή το ταπεράκι για το γραφείο με την σειρά:
  16. Κράκερς ή κόρες ψωμιού ή φρυγανισμένο ψωμί το οποίο με ένα κουτάλι θα νοτίσετε με λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου που έχετε συλλέξει.
  17. Τοποθετήστε από πάνω την σαλάτα, αν πρόκειται για γεύμα ή βάλτε την σε ξεχωριστό δοχείο για να διατηρηθεί καλύτερα.
  18. Τελευταία τοποθετήστε γενναίες μερίδες ζουμερού κοτόπουλου Παραδεισιώτης και ζωμό – χωρίς τις σκελίδες του σκόρδου.
Σημείωση

Πρόκειται για ένα ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα που θα αφήσει γοητευμένους όσους το γευθούν.

Read it online: https://paradisiotis.com/recipe/%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%86%cf%81%cf%8d-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%bd%ce%bf-%ce%ae-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf/