Πασχαλινά Κόκκινα Αυγά και ο Συμβολισμός τους

 

 

Τα κόκκινα αυγά αποτελούν ένα από τα βασικά έθιμα της περιόδου του Πάσχα της Ορθόδοξης παράδοσης. Γνωρίζουμε όμως πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

 

 

                                paradisiotis_red_eggsΤο αυγό αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο του Πάσχα αλλά και άλλων παλαιότερων εορτών. Από τα αρχαία χρόνια, συμβολίζει την ολοκλήρωση, την αναγέννηση και τη γονιμότητα όπως είναι φυσικό, αφού μέσα του κρύβει τη ζωή.

                                vrasmena_avga

Σε πολλούς λαούς, η γιορτή της άνοιξης συνοδευόταν με την διακόσμηση και την βράση αυγών, που αποτελούσαν πάντα σύμβολο ανανέωσης της ζωής ή την κατοικία της ψυχής.

Ο κρόκος του αυγού συμβόλιζε τον ηλιακό θεό, ενώ το ασπράδι του τη δύναμη της θηλυκής γονιμότητας. Αυγά επίσης προσφέρονταν στη γη για να διασφαλίσουν τη γονιμότητα και την πλούσια σοδειά.

Συνδέθηκε λοιπόν με την αναγέννηση και την ανανέωση της φύσης, κυρίως τις πρώτες μέρες της άνοιξης, επειδή ο κύκλος της ζωής για πολλά φυτά και ζώα αρχίζει την άνοιξη.

Παγιώθηκε ως ένα ισχυρό τέτοιο σύμβολο σε πολλές ανατολικές θρησκείες, ενώ κάποια στιγμή έφτασε και στη χριστιανική θρησκεία, συνδέθηκε με το Πάσχα και συμβολίζει πλέον την Ανάσταση του Κυρίου.

Το βάψιμο και η διακόσμηση των αυγών που συνηθίζουμε το Πάσχα, αποτελεί μια εξέλιξη αρχαίων εθίμων που ταξιδεύουν και μεταλλάσσονται στους αιώνες στη φυσιολογική πορεία των πολιτισμών.

Τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού που χύθηκε κατά τη σταύρωση. Κόκκινο είναι όμως και το χρώμα της χαράς.

Χαρά για την Ανάσταση του Χριστού.

Επίσης, το κόκκινο χρώμα είναι αποτρεπτικό για το κακό. Στη Βίβλο οι αναφορές σε αυγά είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση ωστόσο, η Μαρία Μαγδαληνή έφερνε βρασμένα αυγά στον τάφο του Ιησού.

Τα αυγά,κατά την παράδοση πάντα, πήραν ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, το χρώμα του αίματος, όταν εκείνη είδε ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί.

                             vapsimo_kokkinwn_avgwn

Μια άλλη ιστορία λέει πως όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριο για να του πει ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί, εκείνος απάντησε: «Όσο αναστήθηκε ο Ιησούς, άλλο τόσο τούτο το αυγό είναι κόκκινο», αλλά μόλις τέλειωσε τη φράση του, το αυγό πήρε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα.

 

Πηγή: goo.gl/2yKlYz