Η αναπηρία μέσα από τα μάτια των παιδιών μας

Με αφορμή το ξέσπασμα του μαθητή Β’ Λυκείου Φώτη Χριστοφόρου σε μια καθημερινή βόλτα με τη μητέρα του, η οποία είναι άτομο με αναπηρία, μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε την προσπάθεια της, μαζί με τα παιδιά της Λεμεσού, να διδάξει τους μεγάλους τι είναι αναπηρία.

Η εταιρεία Παραδεισιώτης στηρίζει την όλη προσπάθεια ως χορηγός.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα στοχεύει:

  • Να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την αναπηρία
  • Να ενημερώσει τους μεγάλους μέσα από τα μάτια των παιδιών για την αναπηρία
  • Να ετοιμάσει μέσω έρευνας και βιωματικών εργαστηρίων ένα φιλμάκι, το οποίο θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία της Κύπρου (πάλι μέσω του Υπουργείου με τη νέα σχολική χρονιά), σε περιφερικές εκδηλώσεις, στα ΜΜΕ και γιατί όχι και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες (Διαγωνισμός για το καλύτερο φιλμάκι)

Όλη αυτή η προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί σε 4 ημερίδες και ένα Σαββατοκύριακο προδιαγωνιστικό για την εντόπιση των κύριων σημείων κλειδιών του  θέματος Αναπηρία.

Στις ημερίδες  μπορούν να λάβουν μέρος 4 μαθητές από κάθε Γυμνάσιο Λεμεσού που επιθυμεί να συμμετέχει. Σε αυτές τις ημερίδες, οι μαθητές θα πάρουν γνώσεις μέσα από τα βιώματα των παρουσιαστών και μέσα από τις προτεινόμενες διαδικτυακές σελίδες όπως είναι η σελίδα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και του ΟΗΕ. Μέσα από τις γνώσεις και τα βιώματα τους οι μαθητές, θα κληθούν να προ - διαγωνιστούν για την εντόπιση των κύριων σημείων και να διαγωνιστούν με την δική τους προβολή (φιλμάκι).

Τέλος, θα διεξαχθεί μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ένας διαγωνισμός για τα Γυμνάσια της Λεμεσού κατά τη σχολική περίοδο 2016-2017, κατά τον οποίο πέρα από τις βραβεύσεις των μαθητών, θα δοθεί τιμητικό δίπλωμα σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν, όπως επίσης και σε κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Μπορεί να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε την εργασία αυτή μετά από προκράτηση. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ το άτομο για μια ημερίδα. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.