7 Λόγοι για να γευματίζουμε οικογενειακά

family_day

Αρκετοί από εμάς αγνοούμε τη σημαντικότητα του οικογενειακού τραπεζιού, πραγματοποιώντας το μια φορά τη βδομάδα κυρίως λόγω φόρτου εργασίας. Οι ειδικοί όμως επιμένουν να αφιερώνουμε χρόνο τουλάχιστον 3-4 φορές τη βδομάδα για να γευματίζουμε με την οικογένεια μας, εξηγώντας  γιατί είναι τόσο σημαντικό να υιοθετήσουμε αυτή την ωφέλιμη συνήθεια.

 

1.     Παραδοσιακή αξία και επικοινωνία

Τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια παραδοσιακή αξία και μια περίσταση κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς. Τα παιδιά βιώνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και νιώθουν έμπρακτα ότι ανήκουν σε μια στενή και δεμένη ομάδα με την οποία μπορούν να μοιραστούν τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ανησυχίες τους.  Ταυτόχρονα δίνουν την ευκαιρία στους γονείς:

α.   Να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους και να τους δείξουν ότι αποτελούν προτεραιότητά τους.

β.   Να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και τι όχι, να τα γνωρίσουν καλύτερα σε μια σχέση αλληλεπίδρασης.

 

 2.    Ανάπτυξη- Συζήτηση- Μάθηση

Τα παιδιά μαθαίνουν πως να κάνουν ερωτήσεις και πως να απαντούν σχετικά με τη μέρα τους καθώς και να ακούνε τις πληροφορίες που δίνουν οι άλλοι.  Οι έρευνες δείχνουν ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ενηλίκων και παιδιών με μια κανονική συχνότητα σε ένα φυσικό περιβάλλον για το παιδί συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού, στη βελτίωση του προφορικού του λόγου και στην ανάπτυξη των πρώιμων αναγνωστικών ικανοτήτων του και ακόμα και στην επιτυχία του στη μελέτη, καθώς το πλούσιο λεξιλόγιο συνεισφέρει στις αναγνωστικές ικανότητες.

 

3.     Διαμοιρασμός ευθυνών

Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται ευθύνες και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά το πρακτικό μέρος του οικογενειακού τραπεζιού (π.χ. στρώσιμο του τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων μετά κλπ.).

 

4.     Υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Ειδικότερα, έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν και πιο «υγιεινές» διατροφικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, λιγότερο συχνή κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τηγανιτά τρόφιμα και «γρήγορο-πρόχειρο» φαγητό, καθώς και υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος και πολλές βιταμίνες.

 

5.    Νέες γεύσεις
Οι γονείς από την μεριά τους έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πρότυπο «υγιεινών» διατροφικών συμπεριφορών, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν τα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους. Ταυτόχρονα, η συχνότερη κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων μπορεί να αποτελέσει κι ένα χρήσιμο «εργαλείο» γι αυτούς, προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα της νεοφοβίας, της άρνησης δηλαδή των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, αφού ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι πιθανότητες ένα παιδί να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι μεγαλύτερες όταν καταναλώνονται συχνότερα γεύματα με όλη την οικογένεια.

 

6.    Αξιολόγηση αισθήματος κορεσμού
Ακόμη, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια καλή ευκαιρία προκειμένου το παιδί να μάθει να αξιολογεί το αίσθημα κορεσμού, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται στο πιάτο και το φαγητό, σε αντίθεση με την περίπτωση όπου το γεύμα σερβίρεται μπροστά στην τηλεόραση, για παράδειγμα, χωρίς να δίδεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα που καταναλώνεται.  Παιδιά που δειπνούν με την οικογένειά τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

 

7.    Αποφυγή κακών συνηθειών
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι έφηβοι που καταναλώνουν πιο συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν «κακές» συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι έφηβοι που τρώνε ένα γεύμα την ημέρα με τους γονείς τους, 6-7 φορές την εβδομάδα είναι 4 φορές λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα, 3 φορές λιγότερο πιθανό να καπνίσουν μαριχουάνα και έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να αρχίσουν να πίνουν, σε σχέση με τους εφήβους που τρώνε με τους γονείς τους δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.

 

Συνεπώς, αξίζει να στοχεύσουμε στο να καταναλώνουμε τα γεύματά μας μαζί με όλη την οικογένεια όσο το δυνατόν πιο συχνά. Το πρωινό γεύμα είναι μια καλή ευκαιρία εφόσον οι πιθανότητες να είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια στο σπίτι είναι μεγαλύτερες, όπως επίσης και τα σαββατοκύριακα, αν μας το επιτρέπει η εργασία μας. Εξάλλου, τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί αλλά και η οικογένειά μας συνολικά σίγουρα είναι αρκετά προκειμένου να μας «αποζημιώσουν» για την προσπάθειά μας.

 

Απαραίτητο είναι να φροντίσουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων:

  • Να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών για να εξοικειώνονται τα παιδιά με διαφορετικές γεύσεις.
  • Να αποτελείται κατά ένα σημαντικό μέρος από λαχανικά
  • Να περιέχει κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος- όπως είναι το κοτόπουλο- και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά και όσπρια.

Καλό θα ήταν επίσης:

  • Να συμπεριλάβουμε στο τραπέζι γεύσεις που δεν είναι δημοφιλείς στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών μας συνηθειών να πειστούν να δοκιμάσουν.
  • Να παίρνουμε τα παιδιά μαζί μας στο σουπερμάρκετ, ώστε να εξοικειώνονται με τις ετικέτες, τη διατροφική αξία των προϊόντων, αλλά και τους κανόνες της αγοράς.

Αυτό προσπαθεί να καταφέρει η Παραδεισιώτης και μεταξύ άλλων δράσεων στηρίζει το πρόγραμμα «Διατροφογυμναστείτε τη φόρμα σας να βρείτε» της Διατροφολόγου –Κλινικής διαιτολόγου Χριστίνας Παπαδοπούλου- Φεσσά.

Όπως επίσης και τη θεατρική παράσταση "Ο μάγκας και η μαντάμ Διατροφή" του Γιώργου Τσιάκκα και της Χριστίνας Φεσσά.

 

 

 

 

Πηγές:

http://bit.ly/2W51HBl

http://bit.ly/2E99CmS/

http://bit.ly/2vWyqdg

http://bit.ly/2LR0f1o